Zamiast tortu Leśny Mech
CIASTO
450g mrożonego szpinaku
1,5 szklanki cukru
1,5 szklanki oleju słonecznikowego
3 duże jaja
2,5 szklanki mąki tortowej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 granat
KREM
1 serek mascarpone
5 jaj
szczypta soli
4 łyżki cukru
I po kolei:
Rozmrażamy szpinak i rozdrabniamy. Jaja z cukrem i cukrem waniliowym miksujemy na puszystą, jasną masę. Miksując dolewamy strużkiem olej, dodajemy przesianą wcześniej mąkę i proszek do pieczenia. Na koniec dodajemy szpinak i dobrze mieszamy z masą.
Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy masę i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy przez conajmniej 60 minut (piekarnik gazowy 90 minut).
Kiedy ciasto się piecze zabieramy się do ucierania żółtek z cukrem. Dodajemy serek mascarpone, a na końcu mieszamy masę z osobno ubitymi białkami. Krem wstawiamy do lodowki aby stężał.
Ostudzone ciasto kroimy na dwie części. Górną część ciasta rozkruszamy, dolną część smarujemy kremem, zasypujemy go okruchami ciasta i posypujemy pestkami granatu.
SMACZNEGO ;)